Invasiva växter

Invasiva växter betyder växter som är ett hot mot ekosystemet. Det handlar oftast om växter som inte kommer från Sverige, men som har börjat odlas i trädgårdar och sedan spridit sig till naturen.

På Naturvårdsverkets hemsida finns en lista över invasiva växter. Du hittar den här.

På vår koloni så är det framför allt följande arter som är ett problem och som ska bekämpas och i vissa fall eldas på kasen.

Kom ihåg att vara försiktiga när ni flyttar invasiva växter på skottkärror och dylikt, se till att allt hamnar där det ska vara!

Jätteloka

Jätteloka eller jättebjörnloka blir ca. 3 meter hög. Man kan se stora bestånd av jätteloka nära Ica Gunnilse och vid kolonin så växter den framförallt i hästhagen nära cykelbanan vid odlingsområdet.

OBS: Jättelokans saft är giftig och kan ge brännskador och ärr om man inte skyddar sig. Därför måste man täcka huden helt när man bekämpar växten. Om man trots att råkar ta på en planta så ska man undvika att få sol på den del av huden som kom i kontakt med växten.

Det går bra att lägga jätteloka på komposten, men inte blommor eller frön, dessa måste läggas på kasen eller i soporna. Jättelokan sprider sig enbart via frön.

Mer om jätteloka.

Parkslide

Parkslide sprider sig lätt via rötter och är känd för att vara närmast odödlig. Parkslide finns delvis i några kolonisters trädgårdar, nära föreningshuset och på odlingsområdet nära cykelbanan.

Om du tar bort parkslide så ska det antingen slängas i soporna eller på kasen och aldrig någon annanstans. Det gäller även jord som parkslide har växt i, då minimala rotbitar kan finnas kvar och etablera sig på nytt.

Vi försöker bekämpa parkslide på odlingsområdet, men det viktigaste är att växten inte sprider sig yttligare.

Mer om parkslide.

Kanadensiskt gullris

Det går bra att slänga kanadeniskt gullris på komposten om det rör sig om växtdelar utan blommor och fröer. Blommor, fröer och rötter kan slängas på kasen eller i soporna. Sprider sig framförallt via frö, men även rötterna kan bidra till spridning.

Mer om kanadensiskt gullris.

Jättebalsamin

Jättebalsamin går lätt att rycka upp och sprider sig inte via rötter. Det går bra att lägga på komposten så länge det inte är blommor eller fröer på plantorna. Blommor och fröer ska slängas på kasen eller i soporna.

På kolonin finns jättebalsamin i odlingsområdet och bekämpas bäst på våren innan det finns några blommor.

Mer om jättebalsamin.

Bilder från Naturvårdsverket.